Oscar Properties - En detaljerad analys av det krisande fastighetsbolaget

För att bättre förstå Oscar Properties prekära situation, låt oss göra en djupare dykning in i bolagets finansiella rapporter och nyckeltal.

Minskande omsättning och förluster

Enligt den senaste kvartalsrapporten från Q3 2023 hade Oscar Properties en omsättning på endast 447,3 miljoner kronor, en minskning med 47% jämfört med samma kvartal föregående år.2 Bolaget redovisade även en förlust på 1,4 miljarder kronor för de första nio månaderna 2023.1Denna negativa trend med minskande intäkter och ökande förluster har pågått under flera år för Oscar Properties. Sedan toppnoteringen 2016/2017 har aktiekursen rasat från över 700 kr per aktie till under 5 kr idag.1

Hög skuldsättning och likviditetsbrist

En genomgång av balansräkningen visar på en extremt hög skuldsättning för Oscar Properties. Per 30 september 2023 hade bolaget totala skulder på 5,2 miljarder kronor mot endast 601 miljoner i eget kapital.2 Kortfristiga skulder uppgick till 1,4 miljarder kronor.Den höga skuldbördan i kombination med de ständiga förlusterna har lett till en akut likviditetskris för Oscar Properties. Kronofogden konstaterade att bolaget saknar utmätningsbara tillgångar för att kunna betala sina skulder.1

Fastighetsförsäljningar gav ingen lösning

I ett desperat försök att rädda situationen har Oscar Properties sålt av fastighet efter fastighet de senaste åren. Bara under 2023 såldes fyra fastigheter i Sarpsborg, Skövde, Katrineholm och Västervik.1Trots dessa försäljningar har likviditetskrisen bara förvärrats. Intäkterna från fastighetsförsäljningarna har uppenbarligen inte räckt för att betala av skulder och driva den löpande verksamheten vidare.

Extern hjälp och rekonstruktion

I sin desperata situation har Oscar Properties vänt sig till extern hjälp i form av konkursförvaltaren Lars Söderqvist som ska försöka ta fram en betalningsplan.1 Men med de enorma skulderna och den uteblivna betalningsströmmen ser en lyckad rekonstruktion mycket osannolik ut.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis befinner sig Oscar Properties i en extremt allvarlig finansiell kris präglad av minskande intäkter, ständiga förluster, akut likviditetsbrist och en överväldigande skuldbörda. Trots försök att sälja av tillgångar har situationen bara förvärrats. Med konkursansökan inlämnad ser det mycket mörkt ut för bolagets framtid.