Aug 25
Justin Suns USDD tappar Bitcoin-backning

Justin Suns USDD-stablecoin tappar Bitcoin-backning

USDD-stablecoinen, utgiven av TRON DAO Reserve, har förlorat sin Bitcoin-backning efter att 12 000 BTC tagits bort från dess tidigare listade säkerhetsadress. Utan Bitcoin, värt cirka 726 miljoner dollar, backas USDD nu primärt av TRX, Tron-blockkedjans nativa token.

Förändringen upptäcktes på X (tidigare Twitter) i tisdags och gjordes utan någon uppenbar officiell åtgärd från TRON DAO. Som svar på rapporter om skiftet sa Tron-grundaren Justin Sun på X att det som händer "inte är mystiskt".

"Varje innehavare av säkerhet kan ta ut vilket belopp som helst fritt utan någons godkännande", skrev Sun och jämförde verksamheten med MakerDAO. Han sa att USDD inte var kapitaleffektiv och hade en "långsiktig säkerhetsgrad" på mer än 300%.

"TRON DAO Reserve planerar att spendera tid på att uppgradera USDD i framtiden för att göra den till en mer konkurrenskraftig decentraliserad stablecoin på marknaden", tillade Sun.

Hans uttalande om DAO:s planer berörde inte huruvida den påstått decentraliserade organisationen var inblandad i förändringen.

USDD var ursprungligen en algoritmisk stablecoin, liknande Terras algoritmiska stablecoin UST - som spektakulärt kollapsade i maj 2022. Den konverterades sedan till en hybridmodell där den skulle backas av säkerheter inklusive Bitcoin, TRX, USDT och USDC.

Marknadsvärdet för USDD, som är kopplad till den amerikanska dollarn, är omkring 744 miljoner dollar enligt data från CoinGecko. Den är fortfarande bland de 100 största kryptovalutorna sett till marknadsvärde - om än precis, rankad som nummer 96 - och överträffades nyligen av PYUSD, en ny stablecoin från PayPal.

TRX, som nu är källan till dess primära backning, är mer volatil men håller sig kvar bland de 10 största exklusive stablecoins. Den handlas för närvarande för 0,15 dollar och har ökat kraftigt de senaste veckorna då Tron och Sun har lutat sig tungt mot att utnyttja den som en memecoin-marknadsplats.

TRX har mer än fördubblat sitt värde jämfört med för ett år sedan, med ett marknadsvärde på 13,5 miljarder dollar.

Tron-ekosystemet gick nyligen om Solana och blev den näst största blockkedjan sett till TVL (total value locked), med 8,2 miljarder dollar över mer än 30 olika decentraliserade finans-protokoll (DeFi), enligt data från DeFi Llama.

No items found.