Sep 1
Bitcoin DeFi: TBTC och WBTC slås samman?

Threshold föreslår sammanslagning av TBTC och WBTC för att rädda Bitcoin DeFi

I en överraskande vändning inom kryptovärlden har Bitcoin DeFi-protokollet Threshold lagt fram ett ambitiöst förslag om att slå samman sin version av wrapped bitcoin, TBTC, med den dominerande aktören WBTC. Detta förslag kommer i kölvattnet av en kontroversiell utveckling där WBTC:s förvaltare BitGo nyligen meddelade att Justin Suns BiT Global skulle bli en multi-sig-nyckelinnehavare, vilket väckte oro bland många i branschen.

Bakgrund och sammanhang

För att förstå betydelsen av detta förslag är det viktigt att först klargöra några grundläggande begrepp:

  • Bitcoin DeFi: Detta syftar på decentraliserade finansiella tjänster byggda kring Bitcoin, vilket möjliggör mer avancerade finansiella transaktioner än vad som är möjligt på Bitcoin-nätverket själv.
  • Wrapped Bitcoin (WBTC): En ERC-20-token på Ethereum-blockkedjan som representerar Bitcoin. Detta möjliggör användning av Bitcoin i Ethereums DeFi-ekosystem.
  • Threshold: Ett decentraliserat protokoll som erbjuder olika tjänster för att koppla samman Bitcoin med DeFi, inklusive sin egen wrapped bitcoin-version kallad tBTC.

Thresholds förslag kommer i en tid då förtroendet för WBTC har skakats efter nyheten om Justin Suns inblandning. Sun är en kontroversiell figur i kryptovärlden, vars tidigare projekt har mött skepsis gällande transparens och tillförlitlighet.

Förslagets detaljer

Enligt förslaget, som lades fram av NuCypher-medgrundaren MacLane Wilkison, skulle Threshold:

  1. Skapa ytterligare 1,655,250,000 T-tokens, vilket ökar det totala utbudet med 15% (motsvarande cirka 36 miljoner dollar).
  2. Överlåta dessa nya tokens till BitGo med en intjänandeperiod.
  3. Ta över kontrollen över WBTCs frys- och präglings/inlösenfunktioner från BitGo.
  4. Förvara de underliggande Bitcoin i flera plånböcker.
  5. Stoppa prägling av tBTC, som istället skulle bli inlösbart 1:1 mot WBTC.

Wilkison argumenterar att detta tillvägagångssätt skulle "säkerställa säkerheten och stabiliteten för den underliggande säkerheten, lugna marknadsaktörer och användare av WBTC, och skydda de många DeFi-protokoll som har betydande exponering mot tillgången som säkerhet."

Potentiella konsekvenser

Om förslaget går igenom skulle det kunna ha betydande konsekvenser för Bitcoin DeFi-landskapet:

  1. Ökad decentralisering: Genom att flytta kontrollen över WBTC från en enskild enhet (BitGo) till ett decentraliserat protokoll (Threshold) skulle det potentiellt kunna öka förtroendet och minska riskerna förknippade med centraliserad kontroll.
  2. Marknadskonsolidering: En sammanslagning av TBTC och WBTC skulle skapa en dominerande aktör inom wrapped Bitcoin, vilket potentiellt kan leda till ökad likviditet och effektivitet.
  3. Minskad oro kring Justin Suns inblandning: Genom att avlägsna den direkta kopplingen mellan WBTC och Justin Suns företag skulle det kunna återställa förtroendet hos de protokoll som överväger att sluta använda WBTC.

Reaktioner från branschen

Förslaget har väckt blandade reaktioner inom kryptogemenskapen. Medan många ser det som ett potentiellt positivt steg för att säkra framtiden för Bitcoin i DeFi, har andra uttryckt oro över den snabba förändringen och de potentiella riskerna med en så omfattande omstrukturering.

MakerDAO, ett ledande DeFi-protokoll, har redan röstat för att stoppa nya WBTC-backade lån på grund av oron kring BitGos planer. Andra protokoll, som Aave, har meddelat att de noggrant övervakar situationen.

Framtidsutsikter

Det är ännu oklart om Thresholds förslag kommer att accepteras av alla inblandade parter, inklusive BitGo. BitGos VD Mike Belshe har tidigare försvarat planerna med Justin Sun och hävdat att de faktiskt skulle öka decentraliseringen av WBTC genom multi-jurisdiktionell och multi-institutionell förvaring.

Om förslaget inte godkänns, har Wilkison antytt att Threshold fortfarande kan överväga att prägla ytterligare T-tokens för att hjälpa till att täcka kostnaderna för protokoll som byter till alternativa tillgångar som tBTC eller Coinbases föreslagna cbBTC-token.

Slutsats

Thresholds förslag representerar en betydande utveckling i Bitcoin DeFi-utrymmet och illustrerar de utmaningar och möjligheter som finns i skärningspunkten mellan centraliserade och decentraliserade finansiella system. Oavsett utgången kommer denna situation sannolikt att ha långtgående konsekvenser för hur wrapped Bitcoin-tokens hanteras och uppfattas i framtiden.

För investerare och användare av DeFi-protokoll är det viktigt att noggrant följa utvecklingen och vara medveten om de potentiella riskerna och möjligheterna som denna situation medför. Som alltid i den snabbt föränderliga kryptovärlden är det klokt att vara välinformerad och försiktig i sina beslut.

Källa: The Block

No items found.