Aug 19
Airwallex siktar på börsnotering 2026

Airwallex når 500 miljoner dollar i årlig omsättning och siktar på börsnotering 2026

Det Tencent-backade betalningsföretaget Airwallex har nått en viktig milstolpe i sin tillväxtresa. Enligt företagets VD Jack Zhang har Airwallex nu en årlig omsättning på 500 miljoner dollar, drivet av stark tillväxt på viktiga marknader som Nordamerika och Europa.

I en exklusiv intervju med CNBC:s Ryan Browne berättar Zhang att företaget nu siktar på att dubbla denna siffra till 1 miljard dollar i årlig omsättning inom de närmaste åren. Målet är att nå dit någon gång under 2026 eller 2027.

Stark tillväxt på utvecklade marknader

En viktig drivkraft bakom Airwallex snabba tillväxt har varit företagets expansion på mogna marknader som Storbritannien, Europa och Nordamerika. Enligt Zhang har Airwallex sett en explosionsartad ökning av intäkterna i Amerika-regionen med över 300% jämfört med föregående år.

Sammantaget står nu Storbritannien, Europa och Nordamerika för mer än 35% av Airwallex totala transaktionsvolymer. Detta markerar en betydande skiftning i företagets geografiska tyngdpunkt, som tidigare varit mer fokuserad på Asien-Stillahavsregionen.

Siktar på börsnotering 2026

Med den starka tillväxten i ryggen börjar Airwallex nu blicka mot en potentiell börsnotering. Zhang berättar att målet är att få företaget "börsfärdigt" inom de kommande två åren, för att sedan kunna fatta ett beslut om börsnotering efter 2026.

"Under 2025 kommer vi att förbereda allt, och vi kan bestämma vad vi ska göra efter 2026", säger Zhang till CNBC.

Airwallex har redan nått flera viktiga milstolpar på vägen mot en eventuell börsintroduktion. Företaget har passerat 100 miljarder dollar i årlig betalningsvolym, en ökning med 73% jämfört med föregående år. Zhang hoppas nu kunna nå 200 miljarder dollar inom det kommande året.

AI-driven effektivisering

Trots den snabba tillväxten är Airwallex fortfarande inte lönsamt på årsbasis, även om företaget nådde månatlig lönsamhet i december 2023 och januari 2024. Zhang menar dock att fokus just nu ligger på tillväxt snarare än lönsamhet.

För att hålla kostnaderna nere experimenterar Airwallex med olika AI-lösningar för att öka produktiviteten. Ett intressant exempel är användningen av så kallade "AI-arbetare" från företaget 11x för att ersätta en del av de anställda som arbetar med försäljningsutveckling (SDR).

Zhang tror att upp till 70% av SDR-rollerna inom företaget på sikt skulle kunna ersättas av AI. Han betonar dock att teknologin främst kommer att användas för att förbättra de anställdas produktivitet snarare än att helt ersätta mänsklig arbetskraft.

Utmaningar i fintech-sektorn

Trots Airwallex framgångar menar Zhang att stämningen i fintech-branschen fortfarande är dämpad. "Investerarnas uppfattning är fortfarande inte bra och är fortfarande konservativ", säger han till CNBC. "Det har pågått i ungefär tre år. Inget har egentligen förändrats så mycket."

Zhang är dock optimistisk inför framtiden och pekar på framgångsrika exempel som Adyen, Nubank, Revolut och Stripe. Han menar att investerare fortfarande kommer att välja rätt företag att investera i, och att Airwallex mål är att bli nummer ett inom globala betalningar i finanssektorn.

Framtidsutsikter

Med en stark tillväxt, ambitiösa mål och en potentiell börsnotering i sikte står Airwallex inför en spännande framtid. Företagets förmåga att fortsätta sin snabba expansion på viktiga marknader som Nordamerika och Europa, samtidigt som man effektiviserar verksamheten med hjälp av AI, kommer att vara avgörande för att nå målet om 1 miljard dollar i årlig omsättning.

För investerare och branschobservatörer blir det intressant att följa Airwallex resa mot en eventuell börsnotering 2026. Om företaget lyckas uppnå sina tillväxtmål och visa på en tydlig väg mot lönsamhet, kan Airwallex mycket väl bli en av de mest efterlängtade fintech-börsnoteringarna under de kommande åren.

No items found.