Jul 2
abliva aktie

Abliva Aktie - Översikt och Nyckelaspekter

Abliva aktie är kopplad till det Lundabaserade bioteknikföretaget som fokuserar på att utveckla läkemedel för behandling av mitokondrierelaterade sjukdomar. Mitokondrier är cellernas kraftverk och spelar en central roll i energiproduktionen. Denna Abliva aktie analys kommer att ge dig en djupgående översikt över företaget, dess läkemedelskandidater, finansiella prestation och framtidsutsikter.

Introduktion till Abliva

Om Abliva - Bioteknikföretag i Lund

Abliva är ett publikt bioteknikföretag baserat i Lund som verkar inom området för mitokondriemedicin. Företaget arbetar med att utveckla innovativa läkemedel för att behandla primära och sekundära mitokondriella sjukdomar. Bolaget grundades 2008 och är listat på Nasdaq Stockholm sedan 2016.

Historik och milstolpar

Abliva har sina rötter från ett forskarteam vid Lunds universitet som arbetade med nya sätt att reglera den mitokondriella funktionen. Deras tidiga forskningsresultat ledde till bildandet av företaget. Några viktiga milstolpar i Ablivas historia inkluderar:


- Framgångsrikt genomförande av Fas 1-studier för NeuroSTAT 2016

- Börsnotering på Nasdaq Stockholm 2016

- Inlicensiering av NV354 från Isomerica 2020

Ablivas affärsområden och fokus

Ablivas huvudfokus ligger på att utveckla läkemedel för sällsynta mitokondrierelaterade sjukdomar där det finns ett stort omötat medicinskt behov. Företaget har två huvudsakliga affärsområden:


- Sekundära mitokondrierelaterade sjukdomar: Det andra affärsområdet utgörs av NV354 som utvecklas för sekundär mitokondriell dysfunktion vid neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons och annan mitokondriell patologi.

Ablivas läkemedelskandidater och pipelineprogram

NeuroSTAT för mitokondrierelaterade sjukdomar

NeuroSTAT är Ablivas huvudkandidat i den kliniska utvecklingspipelinen. Det är ett patentsökt läkemedel som stabiliserar mitokondriernas funktion genom att återställa balansen i den mitokondriella energiproduktionen. NeuroSTAT utvecklas för att behandla hjärn- och ögonsjukdomar kopplade till primära mitokondriefunktionsstörningar som Leigh-syndrom, MIRAS och LHON. Läkemedelskandidaten har visat lovande resultat i tidiga kliniska prövningar och har potential att bli en första botande behandling för dessa sällsynta sjukdomar.

NV354 för Leigh-syndrom och annan mitokondriell sjukdom

NV354 är en läkemedelskandidat som under 2020 in-licensierades från det nordamerikanska bioteknikföretaget Isomerica. Molekylen har visats kunna korsa blod-hjärnbarriären och leverera anti-oxidanter direkt till mitokondrierna i hjärnan. NV354 utvecklas som en potentiell behandling för mitokondriell sjukdom och sekundär mitokondriell dysfunktion vid neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons sjukdom.

Övriga pågående forskningsprogram

Utöver de kliniska läkemedelskandidaterna bedriver Abliva även tidiga forskningsprogram för att identifiera nya potentiella läkemedelsmolekyler. Detta inkluderar arbete med så kallade sukcinatmolekyler samt naturliga proteiner som reglerar den mitokondriella funktionen.

Finansiell översikt och aktieprestation

Ablivas aktiekurs och börsvärde

Abliva är noterat på Nasdaq Stockholm med aktiekoden ABLI. Aktien uppvisar en volatil kursutveckling vilket är typiskt för mindre bioteknikbolag i utvecklingsfas. De senaste åren har aktiekursen pendlat mellan ca 0,3 och 4 kronor per aktie. Per maj 2023 hade Abliva ett börsvärde på runt 250 miljoner kronor.

Ekonomiska rapporter och nyckeltal

Som ett renodlat forskningsbolag saknar Abliva för närvarande några större intäkter. Den största kostnadsposten är forsknings- och utvecklingsutgifter. Bolaget har tidigare säkrat finansiering genom nyemissioner och har ett fortlöpande kapitalbehov i väntan på att kunna generera framtida intäkter från godkända läkemedel på marknaden.

Investerarrelationer och analytikerperspektiv

Abliva har ett aktivt IR-arbete och deltar regelbundet på investerarträffar samt ger uppdateringar kring bolagets utveckling. Flera analytikers riktkurser indikerar en potentiell kursuppgång för aktien om de kliniska programmen utvecklas väl. Nyckelfrågor är dock det fortsatta kapitalbehovet samt de regulatoriska godkännandeprocesser som väntar.

Nyheter och uppdateringar från Abliva

Senaste pressmeddelanden och milstolpar

Under 2022 tog Abliva viktiga steg framåt med NeuroSTAT-programmet för primär mitokondriell sjukdom genom överenskommelser med de europeiska och amerikanska läkemedelsmyndigheterna EMA och FDA avseende den planerade kliniska utvecklingsstrategin.

Bolaget har även säkrat finansiering genom en riktad nyemission om 100 miljoner kronor för att kunna driva projekten vidare. Senaste uppdateringen från april 2023 var att den fortsatta utvecklingen av NeuroSTAT ska ske i samråd med patient- och läkemedelsmyndigheterna inför nästa kliniska prövningar.

Planerade studier och kliniska prövningar

För NeuroSTAT avser Abliva att inleda studier för beredningsformer som möjliggör långvarig behandling. Nästa steg är en Fas 2/3-studie som ska generera data för att ansöka om marknadsgodkännande. Bolaget har även fått grönt ljus av FDA att fortsätta utveckla NV354, som är nästkommande läkemedelskandidat i den kliniska pipelinen.

Potentiella partnerskap och samarbeten

Som ett mindre bioteknikbolag kan strategiska samarbeten bli aktuella för Abliva i framtiden, exempelvis för att dela på kostnader och risker vid större kliniska studier eller vid en potentiell kommersialisering av läkemedel. Bolaget ingick redan 2017 ett licensavtal med Nexttobe kring utveckling av en veterinärmedicinsk variant av NeuroSTAT.

Risker och utmaningar

Reglering och godkännandeprocesser

Abliva verkar inom en hårt reglerad bransch där läkemedel måste genomgå omfattande och kostsamma kliniska prövningar samt erhålla marknadsgodkännande hos myndigheter. Detta medför stora regulatoriska utmaningar och tidsåtgång innan ett läkemedel kan lanseras på marknaden.

Konkurrens inom bioteknik och läkemedelsutveckling

Trots att Ablivas läkemedelskandidater hittills är unika så är det en konkurrensutsatt bransch där ledande bioteknik- och läkemedelsbolag lägger stora resurser på forskning kring motsvarande sjukdomsområden. Detta gör det viktigt för Abliva att bibehålla sitt försprång.

Finansiering och kapitalanskaffning

Som ett litet bolag i forskningsfas är Abliva i stort behov av fortsatt kapitalanskaffning från investerare för att kunna driva de kostsamma kliniska utvecklingsprogrammen framåt. Av den anledningen återkommer kapitalanskaffningar regelbundet för bolaget vilket späder ut befintliga aktieägare.

Framtidsutsikter och potentiell

Ablivas långsiktiga vision och strategi

Ablivas övergripande mål är att etablera sig som ett ledande bolag inom mitokondrierelaterade sjukdomar och erbjuda innovativa behandlingar som förbättrar livet för patienter med dessa allvarliga sjukdomar. Strategin bygger på att successivt utveckla en pipeline av läkemedelskandidater inklusive olika typer av molekyler och behandlingar.

Potentiella marknadsmöjligheter

De sjukdomsområden som Abliva fokuserar på inkluderar ett antal sällsynta sjukdomar men med stort medicinskt behov. Leigh-syndrom och andra primära mitokondriella sjukdomar saknar idag godkända behandlingar. Ett framgångsrikt läkemedel som NeuroSTAT skulle därför ha potential att nå betydande försäljning trots begränsad patientpopulation.

Ännu större marknadspotential finns för NV354 inom indikationsområdet sekundär mitokondriell dysfunktion vid neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers.

Experters syn på Ablivas framtid

I en Abliva aktieanalys från Analysguiden konstateras att bolaget har en spännande utvecklingsportfölj med stort medicinskt behov för patienterna och att aktien kan ge hög avkastning vid lyckade studieresultat. Samtidigt påpekas de höga riskerna med läkemedelsprojekt samt det upprepade kapitalbehovet som stora utmaningar.

Aktieanalysfirmans slutsats är att Abliva är ett högriskcase men att läkemedlen samtidigt har stor kommersiell potential för det händelserika bolaget som förtjänar investerarnas uppmärksamhet.

Vanliga frågor om Abliva aktien


Abliva är ett bioteknikföretag som utvecklar innovativa läkemedel för att behandla mitokondrierelaterade sjukdomar. Deras främsta läkemedelskandidat NeuroSTAT syftar till att behandla hjärn- och ögonsjukdomar kopplade till primära mitokondriefunktionsstörningar som Leigh-syndrom, MIRAS och LHON. Abliva har även en annan lovande läkemedelskandidat, NV354, som utvecklas för sekundär mitokondriell dysfunktion vid neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons.


NeuroSTAT har genomgått framgångsrika fas 1-studier och Abliva förbereder nu nästa steg mot en avgörande fas 2/3-studie för att söka marknadsgodkännande. För NV354 har bolaget nyligen fått grönt ljus från FDA att inleda kliniska prövningar. Abliva har också ett par tidiga forskningsprogram för att identifiera ytterligare läkemedelskandidater.


Abliva är noterat på Nasdaq Stockholm med aktiekoden ABLI. Aktien har varit volatil, vilket är vanligt för mindre bioteknikbolag. Som ett renodlat forskningsföretag saknar Abliva egna intäkter och drivs med kapitalanskaffningar från investerare. Under 2022 genomfördes en riktad emission om 100 miljoner kronor för att finansiera den fortsatta utvecklingen.


Som alla bioteknikbolag står Abliva inför stora regulatoriska utmaningar med att få sina läkemedelskandidater godkända efter omfattande och kostsamma kliniska prövningar. Det finns också hård konkurrens inom läkemedelsutvecklingen med risken att andra bolag utvecklar överlägsna behandlingar. Den största risken på kort sikt är dock behovet av ytterligare kapitalanskaffningar från investerare.


Om Abliva kan ta sina läkemedelskandidater hela vägen till marknadsgodkännanden finns det stor potential, speciellt inom området för sekundär mitokondriell dysfunktion. Exempelvis saknas idag godkända behandlingar mot Leigh-syndrom, så ett framgångsrikt NeuroSTAT-projekt skulle kunna bli en blockbuster. Men det krävs fortsatt finansiering och en lång väg av lyckade kliniska prövningar för att nå dit.

No items found.